Kaj je logotip?

Kaj je logotip?

KAJ JE LOGOTIP?

Logotipi so slike, besedila, oblike ali pa kar kombinacija vsega tega, ki predstavljajo ime in namen vašega podjetja, dejavnosti. Vendar pa je logotip lahko več kot le simbol ‘identifikacije’. Če je dobro zasnovan in kakovostno narejen, lahko tudi predstavlja zgodbo podjetja tako, da prenaša sporočilo blagovne znamke na način, ki pomaga vzpostaviti neko povezavo s ciljno publiko. To nejasno, a navdihujočo definicijo je mogoče razčleniti na naslednja vprašanja:

KAJ JE NAMEN LOGOTIPA?

 1. Naredi odličen prvi vtis, ki vabi stranke k interakciji z vašo blagovno znamko

 2. Pomaga vam ustvariti identiteto blagovne znamke

 3. Vašemu podjetju daje simbol, s pomočjo katerega si vas ljudje lažje zapomnijo

 4. Loči vas od konkurence

 5. Spodbuja zvestobo blagovni znamki Torej, izdelava logotipa bi morala biti na vašem seznamu prednostnih nalog, kadar se odločate za ustanovitev podjetja.

KAKO OBLIKOVATI LOGOTIP, DA BO OPAZEN?

Seveda je to odvisno od podjetja, ciljne publike, želenega sporočila in designa logotipa – učinkovitost logotipa je lahko precej subjektivna in različna med podjetji in dejavnostmi. Vendar pa obstajajo 4 cilji za katere si morate prizadevati pri oblikovanju logotipa:

 1. Biti mora primeren za občinstvo.

Najboljši logotipi niso najbolj bleščeči, temveč tisti, ki odmevajo med ciljno skupino. Logotipi ne predstavljajo samo vašega podjetja, temveč tudi ljudi, ki jih želite z njim privabiti. Na primer - ne bi uporabljali svetlih in pestnih barv (npr. živo rumena) za pogrebništvo, in ne bi uporabljali depresivne sive za organizatorja otroških zabav.

 1. Biti mora enostaven za razumeti.

To še posebej velja za logotipe, ki so sestavljeni samo iz besedila, vendar velja za vsako obliko logotipa. Če je vaša ciljna publika prisiljena razvozlati kaj pomeni vaš logotip, bodo zelo hitro izgubili interes. Poskrbite, da bo vaš logotip enostavno razumljiv že na prvi pogled.

 1. Mora biti drugačen.

Črpanje navdiha iz industrijskih trendov je vedno dobro izhodišče, vendar ne pozabite, da je cilj logotipa razlikovanje vaše blagovne znamke od konkurence. Mora biti takšen, da ga stranke hitro opazijo in si ga zapomnijo.

 1. Mora biti prilagodljiv.

To smo omenili zgoraj, vendar je zelo pomembno, da ponovno poudarimo. Vaš logotip bo vidno predstavljen na več medijskih kanalih in v različnih velikostih, zaradi tega so najboljši logotipi v vektorskih oblikah, to so tiste oblike, ki jih je mogoče enostavno prilagoditi vsem potrebam po velikosti, ki jih boste potrebovali.

NAČINI UPORABE LOGOTIPA

Prvo pravilo blagovne znamke: Vaš logotip naj bo postavljen kjerkoli na vašem izdelku ou. Kjerkoli bo vaše podjetje ali blagovna znamka predstavljena.

 1. SPLETNE STRANI Vaš logotip na vrhu vaše spletne strani poveča prepoznavnost vaše blagovne stranke in strankam oz. obiskovalcem vaše spletne strani takoj pove, čigavo spletno stran so obiskali.

 2. VIZITKE Vizitke z vašim logotipom so odličen način, da izpostavite svoje ime in kupcem zagotovite oprijemljiv način, da si vas zapomnijo.

 3. MARKETINŠKI MATERIAL Oglasi, brošure, embalaža izdelkov, objave na družabnih omrežjih, glasila,... – kadarkoli ustvarite nek marketinško orodje, mora biti vaš logotip v središču pozornosti.

 4. PREDSTAVITVE Vaše predstavitve morajo vedno jasno vsebovati navedbo vaše blagovne znamke, ki jo zastopate – tukaj je logotip zelo pomemben.

 5. KOMUNIKACIJSKA SREDSTVA PODJETJA Vključitev logotipov v pisma, e-poštna sporočila, beležke in druga sporočila krepi vašo blagovno znamko - ne samo za stranke, temveč tudi za vaše zaposlene - na koncu poveže kulturo vašega podjetja z blagovno znamko, ki jo predstavlja.